/ UWCRCN /

Bergum Mottak

Idag fick jag uppleva en av de starkaste upplevelserna i mitt liv. Jag får här på skolan möjligheten att varje vecka på torsdagarna åka till en flyktingmottagning i Forde och vara där under två timmar. Vi gör inget speciellt där, men syftet är att interagera med de som bor där genom att dricka te och bara allmänt prata. Vi åker dit som lugna och utomstående lyssnare och ska få dem att känna sig bekväma och känna att något händer i deras vardag. De flesta som bor där stannar under minst 9 månader medan de väntar på att få asyl i Norge, men det finns de som stannar i flera år. En kille har varit där i 12 hela år i väntan på asyl. Det är inhumant att låta folk vänta i månader eller år på att få svar om de får komma därifrån. De bor i korridorer, två och två i varje rum på ca 9 kvadratmeter, men om man har stannat mer än 2 år där kan man få ett ensamrum. 
 
Trots att det var första gången jag var där bjöd de in oss till deras rum för att dricka te och prata. Det var många nordsudaner på flyktingmottagningen, och en sudansk kille fick vara tolk mellan min engelska och deras arabiska medan jag försökte föra konversationen utan att trampa på ömma ämnen. Vi fick lite instruktioner av Angie (läraren som har ansvar) om hur vi skulle agera och vilka ämnen vi skulle undvika. Vi får inte fråga om anledningen till att de söker asyl i Norge om inte de öppnar upp sig och vill berätta, då ska vi vara goda lyssnare och vara där som support. Helt enkelt ska vi vara glada och trygga inslag i deras monotona vardag. Jag ser fram emot när jag börjar lära känna dem lite bättre, för de som jag pratade med verkade vara helt underbara människor, och jag blev helt tagen av att vara där och se vad som faktiskt händer bakom den nordiska invandringspolitikens diplomatiska manekyr. Det här är människorna som faktiskt drabbas av vår egoism och enfald. Att jag får vara där och ta del av deras vardag är för mig en stor ära.
 
Inga bilder idag, men nästa gång kanske de har förstroende nog för mig att jag ska våga ta fram kameran. Men det där är känsligt, så vi får se. 
 
Bye, nu ska jag snart ut och se om vi kan se något norrsken ikväll - de hade tydligen sett det igår, och ingen hade brytt sig om att väcka mig. Ikväll är jag redo. Jag har till och med gjort alla mina läxor, men det får inte bli senare än 1, för imorgon ska jag upp vid 6 och göra pannkakor till min roomie Yenglik som fyller 18 år. 
/ UWCRCN /

Game of Thrones

Det har blivit en liten tradition här (kan man kalla det det efter bara 4 dagar?) att titta på ett avsnitt av Game of Thrones tillsammans några stycken i Antonias (Österrike) säng. Varför det blev just hennes är för att hon är en av de få förståringarna som har undersäng. Och undersäng är ganska skönt att ha när man ska sitta många bredvid varandra. Om vi skulle tränga ihop oss i min översäng skulle det bli totalt kaos. Men denna lilla tradition är riktigt najs, det är bara det att folk är så hurtiga och tränar hela tiden att det jämt skjuts fram till sovtid vilket gör att sömnen på något sätt lätt bortprioriteras. Det brukar vara jag, Alexis, Norman, Antonia och Cheyenne, men idag bailade Alexis oss, och Norman kom inte bara en akademisk kvart sent, utan en hel timma. Men det är mysigt. Jag har börjat på 3e säsongen vänner! 
/ UWCRCN /

First day of classes

En dag fylld av nya intryck, erfarenheter och kulturkrockar. Detta är något helt annat än sam på KG ska jag säga. Första lektionen i Geografi fick vi läxan att tills nästa lektion göra en powerpointpresentation på 20 minuter om vårt eget land att presentera för resten av klassen. Jag kommer alltså få höra presentationer från Ghana, Ethiopien, Swaziland, Norge, Danmark, Nederländerna, Congo Brazzaville och Colombia på fredag. Den andra mindre chocken för mig som svensk är respekten för läraren. Alla är så knäpptysta att det praktiskt taget ekade i hela rummet när jag tappade ett stift från min blyertspenna på English lang lit. Sedan har vi ju fokusen på prestation. Till skillnad från den svenska flumskolan släpps här aldrig fokusen på de hägrande (sarkasm här) slutproven - aka 80% av ditt betyg på en dag. Och till sist den uppenbara skillnaden: den akademiska engelskan. Jag har vardagsspråket i princip flytande nu, men det akademiska... Jag kände mig så korkad på Geografin när min lärare Daniel frågade om namnen på de olika geografiska delarna av jorden och började med att peka på norra halvklotet. Det är väl klart att jag vet vad det är - jag är bra på geografi! Mne hur skulle jag veta att det heter Northern Hemisphere på engelska? Och så fortsatte det hela dagen fram till sista lektionen. 
 
Sista lektionen var svenska. Vilken lycka! Diskutera på ett språk jag behärskar till 100 procent. Inte behöva harkla mig för att "vinna tid". Inte behöva leta igenom min överhettade hjärna i jakt på ett passande ord i sammanhanget. Det var så behagligt. Sitta i sofforna i Swedish Classroom och bara prata om vad som helst. Tacka gud för svenskan - modersmålet. Min lättnad är dock endast temporär. Snart börjar de blandade skandinaviska grupperna så vi ska börja diskutera på de tre skandinaviska språken med varandra om samma litteratur vi läst på våra respektive språk. Danska borde vara enklare att förstå än det egentligen är.Varför måste de ha alla de där grymtningarna och avklippta ord? Att se det skrivet är ju inte så komplicerat men när det ska ut genom munnen...
 
En korrektion från mitt tidigare inlägg om schemat fick jag idag av min fantastiska roomie Yenglik. Du har inte samma schema varje dag, utan schemat och blocken roterar runt på något helt ofattbart sätt. Jag som hade svårt att få vårt fasta schema i Sverige att fastna efter ett helt år kommer ha otroligt svårt att fatta detta. Varför ska det vara så krångligt? Det betyder alltså att jag inte har D-block (mitt lediga block, för att svara på din fråga mamma) som sovmorgon eller i slutet av dagen varje vecka. Som sagt, krångligt, eller hur? Men en sak vet man i alla fall: Jag börjar alltid 8 och slutar 2 om jag inte har free block (dvs när de icke-skandinaviska har Norwegian Communication mowhahah). Och mamma, för att svara på din andra fråga så har vi ToK (Theory of Knowledge) först nästa termin. Pil säger att jag ska vara glad för det.
 
Jag hade kunnat skriva ett helt inlägg om vad jag tycker om mina klasser eller om lärarna, men eftersom det allmänna mottot här är att aldrig prata om någon när den inte är i rummet, så verkar det bara dumt. Både bra och dåliga saker kan uppfattas fel när det kommer ut offentligt, så jag skippar det. Vi kan väl helt allmänt om skolan säga att jag kommer att vänja mig.