/ UWCRCN /

Nesholmen

Helgen var underbar. Vädret var inte lika underbart hela tiden, verkligen inte, men det var så otroligt skönt att för det första få komma bort från Campus för en liten stund och för det andra att få göra något annat än plugga i några dagar. Det börjar bli mycket att göra, ju närmre vi kommer first year-exams och det var skönt att släppa allt för en stund. Natten mellan lördag och söndag var den första natten på länge som jag kunde somna utan problem i min varma sovsäck. 
 
Kursen jag och tio andra förstaåringar åkte på var Norges Røde Kors Search and Rescue-kurs på Nesholmen. First Aiders från hela Sogn og Fjordane samlades under en helg för att utbildas i Search and Rescue, sovande i tält liknande kåtor. Vi kom dit med vår minibuss på fredag kväll, vi åkte direkt efter att lektionerna hade slutat, och vi fick instruktionen att sätta upp vårt tält på parkeringsplatsen utanför huvudbyggnaden med hjälp av vår grupps instruktörer. Tältet var komplicerat att sätta upp och nördar som vi är sattes tältet upp i fysikens ära och allt skulle göras utifrån de fysiska lagarna. Jag tror att fysikeleverna skulle ha prov på måndagen eller någonting. Våra ledare var fantastiska och lyckades hålla våra humör uppe genom hela helgen, trots regn, snö, hagel och alla övriga möjliga väder.
 
Helgens mål var att lära sig att navigera med hjälp av karta och kompass, hantera VHF (radio), att lära sig att rädda någon man hittat, men såklart först att hitta personen. Vi fick koordinaterna på radion, letade upp denna punkt eller plats, och vid alla koordinater fanns en speciell övning med samband till Search and Rescue. Vi fick lära oss att evakuera nerför ett stup, röja väg för en räddningshelikopter, leta längs en kust med både båt och på land med skallgång, skapa bårer, gå skallgång uppför stup under ledning av utomstående, samt att leta igenom en byggnad efter en skadad. Under två dagar gick vi över toppar på, om inte berg, så ändå "hilltops" och mellan berg i dalar. Vi fick uppleva allt det som Norges natur har att erbjuda, med alla möjliga väder närvarande. I äkta norsk västkustsk stil kunde vi under en och samma timme uppleva strålande sol, hagel, spöregn och snöfall så tätt att man knappt kunde se fem meter framför sig. På topparna var det knähög snö att vada genom och det var inte förrän den andra dagen som vi kom på att man kunde ha plastpåsar i skorna. Första dagen var vi alla trötta och dyngsura när vi kom tillbaka till lägret på kvällen, men andra dagens väder gjorde situationen tusen gånger bättre. Jag lärde mig otroligt mycket och är nu taggad till tusen på att bli en kvalificerad First Aider.