/ UWCRCN /

Cultural Sharing - Ryssland

Jag såg idag på en väldigt bra film med Valery, min co-year från Ryssland. Det var idag det som kallas "Day of Victory" i Ryssland, alltså minnesdagen av dagen då Ryssland vann över Tyskland i Andra Världskriget, och det är en stor dag i Ryssland. Det är parader på gatorna, det serveras gratis mat och man minns alla de som dog under kriget. Jag och Valery hade planerat att se på Harry Potter, men när jag sa att jag hellre såg på en rysk film blev hon jätteglad. 
 
Hon hade tänkt visa filmen för skolan, men hade varit rädd för att folk skulle reagera negativt för att den var rysk. Jag tycker att det är så sorgligt att vi befinner oss på United World Colleges, antagligen ett av de mest öppna och inbjudande ställena i världen, och ändå är Valery rädd att bli dömd på grund av sin nationalitet och på grund av Putin. Vad är det för skit? När ska folk förstå att en person är så mycket mer än sin nationalitet och sin kultur? När ska folk se förbi språkskillnader och geografiska skillnader? När ska folk börja intressera sig för att förstå?  Vad har jag för rätt att döma någon eller något om jag inte ens försöker förstå först, eller bara försöker lyssna? Jag blir så rädd och ledsen av all inskränkthet som finns överallt. Varför pratar vi fortfarande om "ryssen" i media? Det finns en så otroligt djupt ingrävd rädsla för allt vad Ryssland innebär i vårt västsamhälle att vi slår på alla varningslampor och säkerhetsmekanismer så fort minsta sak händer, och det gör mig arg. (Vad är grejen med att Rekryteringsmyndigheten börjar fundera på värnplikt igen?)
 
Media visar en så otroligt vinklad bild av allt vad öst innebär, och vi får inte ens möjligheten att se någonting från något annat perspektiv. Media tar varje möjligt tillfälle att attackera. Jag står inte på något sätt bakom Putins aggression och den ryska patriotismen, men jag tycker att den bild jag har vuxit upp med är så patetiskt enfaldig och vinklad. Jag vet ingenting om rysk historia eller kultur, och vad ger då mig rätt att döma någon av den patetiska anledningen att dens nationalitet råkar vara rysk? Det handlar inte ens om ideologi längre, det är inte kapitalism mot kommunism längre, inte egentligen. Nu handlar det bara om ett djup ingrott hat och fruktan mot allt var Ryssland är, och det måste få ett slut. Jag vill få möjligheten att se ett alternativ till vår inpiskade kapitalistiska frihet. 
 
Här har ni filmen Valery visade för mig. Det är en riktigt bra film, och undertexterna är ganska bra om man sätter dem på engelska. Ta er gärna tid att se på den om ni har lust.
 
"звезда" (Star)
 
 
P.S. Vad i hela friden är grejen med censuren på blogg.se? Varför kan man inte sätta på filmen här? Jag är arg (som ni kanske märkt).